OUDE VOETBALBOEKEN
1. Nou wij boys
2. De A.F.C.-ers
3. Hoe de katjangs...
4. De "Franckens"
5. Piet Kraak
6. Frans de Munck
7. De mooiste overwinning
8. Jan van Beveren



 



De mooiste overwinning1

Iedereen die wel eens een geluidsopname van de radioverslaggever Han Hollander heeft gehoord, zal na het lezen van het voorwoord van De mooiste overwinning weten dat Han Hollander schreef zoals hij voetbalwedstrijden versloeg. Zijn stem en intonatie zijn als het ware te horen tijdens het lezen. Hij schrijft daarin dat hij ervan houdt om jongensboeken te lezen en ook wel zin heeft gehad om er een te schrijven. Het is echter altijd bij een voornemen gebleven. “En achteraf bezien heb ik daar geen spijt van, omdat ik mij als ideaal had voorgesteld een werk in de geest als “De mooiste overwinning”, dat thans aan een ander brein is ontsproten, een werk dat mij uit het hart gegrepen is en dat ik zeker niet had kunnen overtreffen.” “De auteur heeft gelukkig niet gemoraliseerd”, schrijft hij. “Hij heeft zich ontpopt als een waar paedagoog door de zuivere, gevoelvolle en tactische wijze waarop hij tracht duidelijk te maken, hoe in de sport elk verschil van rang en stand vervaagt, en hoe zij vreugde en ontspanning schenkt ook aan diegenen die door omstandigheden zoveel moeten missen. De goede eigenschappen welke de sport bij de jeugd aankweekt, als ridderlijkheid, vastberadenheid, waardering voor den tegenstander, karaktereigenschappen welke in het maatschappelijk leven later van groot nut kunnen zijn, springen als iets vanzelfsprekends naar voren, zonder dat daar speciaal de nadruk op wordt gelegd. Dit is de verscholen moraal in ‘De mooiste overwinning’.”

A. van Welsenes - De mooiste overwinning

Nou ja, die moraal is niet echt verscholen. Die ligt er gewoon dik bovenop. Dat maakt het boek juist spannend en leuk om te lezen. De hoofdpersonen pesten politieagenten, schoppen nu en dan keet in de klas en kunnen niet tegen hun verlies, maar uiteindelijk zijn het beste, brave jongens die hun lesje leren. Hun mooiste overwinning dus.

De jongens van de Willemsparkschool gaan meedoen met het Amsterdamse schoolvoetbaltoernooi. Ze moeten daarvoor flink oefenen, want er lopen maar een paar goede voetballers op school rond. De eerste oefenwedstrijd, tegen de Krusemanschool, gaat helaas met 10-0 verloren. Ze houden de moed erin en, nadat ze in de eerste ronde vrijgeloot zijn, winnen ze in de tweede ronde van het toernooi met 3-2 van de Hagedoornschool.
Voor de volgende wedstrijd droomt Dik dat hij in het stadion is als het Nederlands elftal tegen Engeland speelt. Hij wordt bij vergissing voor een wisselspeler aangezien en moet invallen. Vlak voor tijd slaagt hij erin, terwijl de zware Engelse keeper op hem ligt en de bal net niet over de doellijn is gegaan, met hulp van iedereen in het stadion de ba alsnog over de doellijn te blazen. Nederland wint daardoor met 4-3 van de Engelse profs.
De Willemsparkschool wint met 2-0 van de Van Noordschool en dan moeten de jongens in de achtste finale tegen de Van Speykschool. Die wedstrijd eindigt gelijk en loting moet bepalen wie de winnaar is. Kop of munt. De Willemsparkschool wint. Voor de afscheidsavond op school, de jongens zitten allemaal in de laatste klas, gaan ze samen een lied bedenken. Dat wordt een voetballied op de wijs van Sarie Marys. In de halve finale moeten ze opnieuw tegen de Krusemanschool. Niemand gelooft nog in hun kansen, want ze waren immers in de oefenwedstrijd weggespeeld. Maar na een spannende match wint de Willemsparkschool met 4-3.

Ze zitten in de finale en daarin moeten ze het tegen de Anjelierschool opnemen. Ze blaken van het zelfvertrouwen. “Daar kwam bovendien nog bij, dat die Anjelierschool een heel arm schooltje was. Maar twee jongens hadden een shirt aan en nog niet eens eenzelfde. De anderen speelden maar gewoon in hun overhemdje. Voetbalschoenen hielden er maar drie op na, terwijl de rest er met hun gewone schoenen op los trapte. Nou, dat zou dus wat worden. Natuurlijk konden ze zo onmogelijk een bal flink wegtrappen. Nee, de Willemsparkers hoefden zich vanmiddag heus net zo erg in te spannen.” Dat blijkt echter tegen te vallen. Ze vallen flink aan, maar de Anjelierkeeper is erg goed. Het blijft maar 0-0. Totdat vlak voor tijd Toontje, de kleine en snelle rechtsbuiten van de Anjelierschool, de bal krijgt na een uittrap van de Anjelierkeeper. Hij omspeelt iedereen en schiet vanaf vijf meter keihard de winnende treffer in het doel. De jongens van de Willemsparkschool zijn diep teleurgesteld.  En als Toontje komt vragen of ze bij de prijsuitreiking komen, snauwt Bart:
“Nee, natuurlijk niet. Een stelletje krukken zijn jullie. Trouwens, jullie hebt niet eens allemaal behoorlijke voetbalschoenen. Eigenlijk…”
“Och, kom, jo”, trok Wim Bart mee, “laat die schoffies gaan. ’k Snap niet, dat je nog tegen ze praat.”

De prijsuitreiking vindt zonder de jongens van de Willemsparkschool plaats. Dan treedt meneer Disselkoen, het hoofd van de Willemsparkschool, naar voren. Hij vraagt het woord en vertelt dat hij, nu de jongens van zijn school zich zo onhebbelijk hebben gedragen, heel blij is dat de Anjelierschool heeft gewonnen. De volgende dag op school komt Disselkoen de klas binnen en spreekt de jongens zeer vermanend toe. Hij is diep teleurgesteld door hun onsportief gedrag en gaat ervanuit dat de school nooit meer aan schoolvoetbal mee zal doen. Hij zegt dat hij zich in de jongens vergist heeft en nu pas heeft gezien hoe ze in werkelijkheid zijn.

Die boodschap komt over en ze beseffen dat ze zich gisteren slecht en onsportief gedragen hebben. Om het een beetje goed te maken bedenken ze dat het leuk is om de jongens van de Anjelierschool uit te nodigen voor hun afscheidsfeest. Het wordt een prachtig afscheidsfeest en aan het eind staan de jongens van beide scholen samen op het toneel om het afscheidslied te zingen.

Henk Jansen

De mooiste overwinning / door A. van Welsenes ; met een voorw. van Han Hollander ; geïll. door Hans Borrebach. – Alkmaar : Kluitman, 1935. - 231 p.


1. Erik van Welsenes heeft een boekverslag van De mooiste overwinning geschreven.


Deel 1: Nou wij boys
Deel 2: De AFC-ers
Deel 3: Hoe de Katjangs op de kostschool van Buikie kwamen
Deel 4: De Franckens
Deel 5: Piet Kraak
Deel 6: Frans de Munck
Deel 7: De mooiste overwinning
Deel 8. Jan van Beveren

 
Laatste wijziging: 28-10-2021